Kategorie

Pages

8 kwietnia 2014

Zakwas na żur i żurek na wędzonym boczku i z białą kiełbasą

" Żurek, żur czy jak kto go zwie, nie może nie pojawić się na wielkanocnym stole.
Przyznam szczerze, że u nas nigdy nie było takiej tradycji. Dopiero z 4-5 lat temu zaczytując się w opisach i przepisach uznałam, ze musimy wprowadzić żurek do menu wielkanocnego.
Wyrazisty, aromatyczny i właśnie taki świąteczny, choć robiony nie tylko na ten czas. "

Żurek od podstaw z wędzonym boczkiem i białą kiełbasą

Składniki:
Zakwas na żur:
100 gram mąki żytniej razowej typ 720
0,5 litra wody
4 drobno posiekane ząbki czosnku

Składniki na zakwas wymieszać razem ze sobą i umieścić w słoju 1,5 litra. Zakwas odstawić w ciepłe miejsce na min. 4 dni, raz dziennie przemieszać. Po tym czasie zakwas powinien nabrać swoistego kwasu i być gotowy do użycia.

Żur:
450 gram wędzonego boczku
350 gram białej kiełbasy surowej
4 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
4 marchewki
1/4 małego selera
3 ładne korzenie pietruszki
2,5 litra wody
wcześniej przygotowany zakwas
majeranek

Przygotowanie:
Boczek pokroić w kostkę, podzielić na dwie części. Jedną przesmażyć na patelni, a następnie obie  umieścić w garnku z wodą, białą kiełbasą i umytą włoszczyzną( w tym ziemniaki), ugotować wywar. Ugotowaną białą kiełbasę wyjąć z wywaru i przesmażyć na patelni na której wcześniej smażony był boczek. Włoszczyznę wyłożyć na talerz, połowę zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.
Do wywaru wlać wcześniej przygotowany zakwas, zagotować i osolić do smaku. Włożyć startą włoszczyznę, przyprawić majerankiem ok 2 czubate łyżki. Żurek podawać z pokrojoną w ukośne paski białą kiełbasą, ugotowanym jajkiem i świeżą pietruszką.

Powodzenia!

5 komentarzy:

  1. Wczoraj w tv leciała reklama żurku i mój mąż powiedział, że bym mogła taki ugotować :) no tak, tylko ja akurat żurku nigdy nie gotowałam...A tu proszę, u Ciebie przepis:) może się zbiorę i kupię mąkę na zakwas.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie podany żur, na pewno ugotuję taki na Wielkanoc. Póki co zapraszam do siebie na faszerowane jajka
    http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/jajka-faszerowane-na-wielkanoc/

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie wygląda, idealny na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I u mnie żurek nie był tradycyjnym gościem na wielkanocnym stole. Dopiero po ślubie poznałam u teściów jego "wypasioną" świąteczną wersję i od tej pory robię go zawsze na Wielkanoc, choć nigdy jeszcze nie udał mi się zakwas i muszę korzystać ze sklepowych lub koleżeńskich. Twój wygląda doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie na dniach nastawiam:-) pyszne zdjęcia:-)

    OdpowiedzUsuń



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"