Kategorie

Pages

11 kwietnia 2014

Sernik wiedeński


"Okrzyknięty najlepszym sernikiem każdego roku, mimo że sama wolę sernik z brzoskwiniami i z kruszonką, który nie długo pokaże się na blogu lub Cielaczka.
Sernik wiedeński niby klasyczny i mógłby wydawać się nudny, ale, ale nie ma w nim nawet okruszka nudy. Półkruchy spód, wyrazista masa serowa, z rodzynkami, żurawiną i migdałami o smaku skórki pomarańczowej i cytrynowej z nutą Amaretto. Ten sernik im jest starszy tym lepszy się staje. Po dwóch dniach osiąga dojrzałość smaku, którą zachowuje przez dwa kolejne dni, czy dłużej? nie wiem, nigdy dłużej nie stał:)"

"Ostatnio jest mnie tak troszkę mniej przy komputerze, dlatego nie nadążam robić nowych wpisów czy odpisywać na Wasze wiadomości. Nie wiem do kiedy ten stan się utrzyma, ale na pewno nie odsunę się już bardziej od strefy blogowej.
Dużo pracy, dużo się dzieję, jak to na wiosnę przystało. Poznaję nowych świetnych ludzi! Z Akademii Ruchu w Płocku, ze studia fitness FIT-AP, podczas różnych spotkań biznesowych, a także podczas planów fotograficznych ostatnio m.in. dla DJ Omen i Motion / Dj Sequence, którzy są mega pozytywnie zakręceni!!! 
Nawet na promocyjnym spotkaniu salonu kosmetycznego Venus zorganizowanym przez jego właścicielkę, przesympatyczną Mariolę Lewandowską miałam okazję poznać wiele inspirujących i energetycznych osób.

Przede mną jarmark wielkanocny, warsztaty z firmy Canon, 

spotkanie z PGF, a także Warsztat Reggaeton. 

Będzie się działo!!!"



Sernik wiedeński
blaszka 20x30cm

Składniki:
Półkruchy spód:
250 gram mąki typ 480
90 gram cukru
150 gram masła
1 jajko
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
2 kg tłustego sera trzykrotnie mielonego
9 jajek( białka oddzielnie)
300 gram cukru białego
30 gram cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mleka
250 gram masła
100 gram rodzynek
50 gram suszonej żurawiny
50 gram migdałów bez skórki
3 łyżki Amaretto 
3 krople aromatu migdałowego
szczypta soli

Przygotowanie:
Rodzynki i żurawinę umieścić w niedużej misce i zalać wrzątkiem, przykryć talerzykiem, odstawić na bok.
Spód:
Mąkę posiekać z miękkim masłem, zagnieść razem z cukrem, jajkiem i proszkiem do pieczenia, owinąć folią i wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Żółtka utrzeć na gęsty, jasny krem razem z cukrem i cukrem waniliowym. 
Po trochu dodawać do żółtek zmielony(wiaderkowy) biały ser. Mąkę ziemniaczaną połączyć z mlekiem i masłem, dodać do masy serowej. Rodzynki z żurawiną odsączyć i razem z migdałami, amaretto, olejkiem migdałowym, szczyptą soli, skórką pomarańczową i świeżo starta skórką cytrynową dodać do sera. 
Piekarnik ustawić na 230 stopni C.
Wyjąć półkruchy spód z lodówki, rozwałkować na szerokość blaszki i wyłożyć jej spód.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połączyć z masą serową i przełożyć na półkruchy spód.
Wstawić sernik do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę na 180 stopni C i piec ok 1 godzinę i 30 minut. Piekarnik wyłączyć, a sernik zostawić w środku do całkowitego wystudzenia.
Wystudzony wstawić na noc do lodówki.
Na drugi dzień można polać go lukrem lub polewą czekoladową.

Powodzenia!

10 komentarzy:

  1. ach, uwielbiam wszelakie serniki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Tylko u mnie sernik nie może mieć żadnych bakalii! Zawsze wydłubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam ten ból, gdy brak czasu na wszystko.... tylko sernik może osłodzić ten ból ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już na pewno pisałam, że nie przepadam za sernikami. Ale robisz tak ładne zdjęcia, że od Ciebie wszystko bym zjadła, nawet ten niezbyt lubiany sernik.

    OdpowiedzUsuń
  5. Twój sernik wygląda tak smakowicie ze z chęcią bym się skusiła na kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak sernik, sernik, sernik:)

    OdpowiedzUsuń
  7. oj zjadłoby się, zjadło:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny sernik , zresztą uwielbiam serniki, szczególnie te z rodzynkami

    Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w Wielkanocnym konkursie http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja uwielbiam serniki pod kazda.postacia ;) jak zwykle u Ciebie petfekcyjnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny ten sernik, taki klasyczny :)

    OdpowiedzUsuń



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"