" Już zaczęły się cieplejsze dni, w które termometr pokazuje nawet 24 stopnie C! Super, prawda?
Gdy słońce świeci to, aż chce się gdzieś wyjść, pracować, ćwiczyć, jeździć na rowerze, po prostu żyć! Kto już jeździł? Takiej ładnej pogody nie można zmarnować na bezczynnym bezruchu jakim jest lenistwo przed telewizorem z pilotem w ręku.
Żeby jeszcze bardziej poczuć wiosnę upiekłam bardzo rześką tartę z limonek. Kruchy spód, delikatna i bardzo wyrazista masa limonkowa oprószona skórką z limonki. Nie zapycha, nie przytłacza, a wręcz ocuca i mobilizuje do większego działania:) "
Tarta limonkowa
forma 26 cm
Składniki:
Kruche ciasto:
250 gram mąki krupczatki
1 całe jajko L
130 gram zimnego masła
3 czubate łyżki cukru pudru
2-3 łyżki zimnej wody
Krem limonkowy:
4 limonki
4 jajka L
150 gram cukru
250 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
Kruche ciasto: Mąkę posiekać z masłem za pomocą noża do powstaną grudek. Dodać jajko, cukier puder i wodę. Szybko zagnieść zwarte, ale lepkie ciasto, uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na 15-20 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm, a następnie przełożyć do formy na tarty. Ciasto po nakłuwać widelcem i obciążyć ceramicznymi kulkami. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika, zmniejszyć temperaturę na 180 stopni C i piec 20 minut. Po tym czasie zdjąć z tarty obciążenie i dopiekać jeszcze 5 minut.
Krem limonkowy:
Limonki sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z 3 sztuk.
Jajka ubić z cukrem na gęsty krem, dodać schłodzoną kremówkę i ubijać jeszcze ok 1-2 minut. Do żółtek z kremówką wmieszać sok i skórkę z trzech limonek.
Masę wylać na podpieczony kruchy spód, posypać startą skórką z czwartej limonki. Całe ciasto przykryć folią aluminiową i piec ok 40-45 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze ok 5-8 minut.
Powodzenia!
Uwielbiam takie orzeźwiające smaki! ;)
OdpowiedzUsuńA u mnie mgła, przez którą świata za oknem nie widać... Zdecydowanie nie zachęca do wyjścia z domu.
OdpowiedzUsuńA tarta pyszna, idealna na upalne, letnie dni :)
wygląda fantastycznie!!
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na lato! Zaraz zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńUwielbiam cytrusowe tarty :)!
OdpowiedzUsuńChyba sobie zrobię, bardzo mnie zachęciłaś do zrobienia czegoś orzeźwiającego, a przede wszystkim nowego. :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda ta tarta! Muszę koniecznie ją zrobić :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna i prześliczna, bardzo lubię tarty cytrynowe i chętnie na taka się zapisuję ;)
OdpowiedzUsuńrobiłam na zimno cytrynową, a teraz chciałam pieczoną:)
OdpowiedzUsuń