" Tarta na kruchym spodzie, delikatna w smaku, bardzo kremowa, ale nie nudna. Warstwa dżemu porzeczkowego nadaje jej mocniejszego akcentu, krem advocaatowy jest odpowiednio wyrazisty i delikatny dzięki białej czekoladzie. Na wierzchu mamy już czystą rozpustę, bitą śmietanę 36 % oprószoną podprażonymi płatkami migdałów. Trzeba jedynie pamiętać, że pierwszą część tej specjalności przygotowujemy dzień wcześniej i dopiero przed samym podaniem ją wykańczamy.Tarta idealna na specjalne okazje."
Przepis z lekkimi zmianami zaczerpnięty z Moje wypieki
Tarta z kremem z advocaatu, białą czekoladą, bitą śmietaną i migdałami
forma 25 cm
Składniki:
kruche ciasto:
150 gram mąki pszennej
50 gram mąki krupczatki
130 gram masła
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki cukru pudru
ew. troszkę zimnego mleka
krem advocaatowy:
350 gram serka mascarpone
100 ml advocaatu
150 gram białej czekolady
dodatkowo:
200-300 ml dżemu porzeczkowego/jeżynowego
400 ml śmietany kremówki 36 %
3 średnio czubate łyżki cukru pudru
100 gram podprażonych na patelni płatków migdałowych
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
Mąkę pszenną i krupczatkę posiekać nożem z zimnym masłem, dodać żółtka, sól i cukier puder, zagnieść zwarte, ale klejące się do rąk ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w zamrażarce, ok. 20 minut.
Rada: jeśli ciasto wyszło twarde, ani troszkę nie jest zwarte, dodaj małą ilość zimnego mleka i wyrób ponownie.
Piekarnik nastawić na 230 stopni C.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm i wyłożyć nim formę na tartę o średnicy 25 cm. Ciasto po nakłuwać nożem, rozłożyć na nim papierem do pieczenia, a następnie ułożyć na nim kuli ceramiczne/groch/fasolę w celu obciążenia ciasta.
Przygotowanie ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, ustawić funkcję termoobiegu i podpiec ok 15 minut. Po tym czasie usunąć z ciasta kulki ceramiczne i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 10 minut zmniejszając temperaturę do 200 stopni C.
Podpieczone wyjąć z piekarnika, odstawić na 2 minut i ostrożnie wyjąć ciasto z formy.
Krem advocaatowy:
Białą czekoladę połamać na kawałki, a następnie umieścić w kąpieli wodnej( w misce nad gotującą się wodą) rozpuścić, odstawić do lekkiego wystudzenia.
Mascarpone bardzo dokładnie połączyć( za pomocą miksera) z advocaatem tak, aby nie powstały grudki, a następnie z lekko wystudzoną, rozpuszczoną białą czekoladą.
Końcowe przygotowanie:
Na wystudzony kruchy spód wyłożyć dżem porzeczkowy,a na nim rozłożyć krem advocaatowy.
Ciasto umieścić w chłodnym miejscu na 12 godzin. Po tym czasie krem zesztywnieje, smaki połączą się i ciasto będzie smakowało najlepiej. Przed samym podaniem ubić na sztywno śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, rozłożyć na kremie z advocaatem. Posypać płatkami migdałowymi.
Powodzenia!
Wow Kochana ! Wygląda nieziemsko ;)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńJaka rozpusta! Poproszę kawałeczek ;)
OdpowiedzUsuńCudo nie z tej ziemi :D
OdpowiedzUsuńWow, ale kusisz;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda! Aż ślinka leci... :)
OdpowiedzUsuńZakochałam się w tej tarcie od pierwszego wejrzenia.
OdpowiedzUsuń