" Lubicie pasty? a może jeszcze nie mieliście okazji jeść żadnej pasty i nie wiecie jak smakuje?
Dzisiejszego dnia mam dla Was pastę z wędzonej ryby, bardziej aromatyczną i wyrazistą w smaku w porównaniu do past jajecznych czy śmietanowych.
Pamiętam jak za czasów mojego dzieciństwa tata robił mi i mojej siostrze kanapki z prawdziwym masłem i kawałkami wędzonej makreli na wierzchu. Jakie to one były pyszne!!!
Do tej pory lubię wszystko co wędzone, wspomniane ryby wędzone na ciepło czy zimno, sery, szynki, kiełbaski i inne cuda.
Pikanterii mojej paście nadał chrzan i biały pieprz, a wyrazistość sok z cytryny.
Idealnie nadaję się jako przystawka, ale również rodzaj śniadania czy kolacji"
" Trewal jest bardzo wartościową rybą morską z rodziny tuńczykowych, jest źródłem łatwo przyswajalnego białka i witamin z grupy wit. B, a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jak każda ryba stanowi źródło kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6.
Trewal jest mało ościsty, chudy i bardzo smaczny"
Pasta z wędzonego trewala
porcja dla 1-2 osób
Składniki:
250 gram filetu z wędzonego trewala
70 gram ricotty
30 gram mascarpone
1 średnio czubata łyżka chrzanu
3 łyżki soku z cytryny
szczypta białego pieprzu
Przygotowanie:
Trewala podzielić na mniejsze kawałki, umieścić w wyższym pojemniku razem z ricottą, mascarpone, chrzanem, sokiem z cytryny. Za pomocą blendera zmiksować na gładką pastę. Spróbować i doprawić białym pieprzem do smaku. Pastę podawać schłodzoną.
Powodzenia!
Uwielbiam wszelkiej maści pasty;)
OdpowiedzUsuńMniam... jaka pyszna :)
OdpowiedzUsuńDawno tu nie zaglądałam i tyle pyszności przegapiłam. Muszę koniecznie to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńojj lubię takie pasty:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pasty, są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a smakują wyśmienicie.
OdpowiedzUsuń