" Tort Szwarcwaldzki to klasyczny tort wywodzący się z Niemiec. Znany na całym świcie, elegancki i harmonijny w smaku.
Przepisów jest na niego wiele, w każdym kraju nasączany jest innym ponczem, coraz częściej modernizowany.
Blaty ciasta są czekoladowe, odpowiednio wilgotne, dużo cięższe od biszkoptu, tak często używanego w innych tortach. Przełożony bitą śmietaną i dużą ilością świeżych wiśni lub frużeliną.Naponczowany domową nalewką wiśniową, przystrojony gorzką czekoladą i wiśniami z nalewki.Idealny na słodkość, bardzo zrównoważony.
Tort jest bardzo efektowny, a przy tym prosty do wykonania :)"
Inspiracja, blaty ciasta: Kwestia smaku
Tort Szwarcwaldzki, Black Forest Cake
Forma: 25 cm
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
170 gram masła
150 gram cukru białego drobnego
6 jaj
100 gram gorzkiej czekolady
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego/aromatu
150 gram mąki pszennej
50 gram mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Frużelina wiśniowa:
650 gram mrożonych wiśni bez pestek
3 łyżki cukru
125 ml (1/2 szkl.) wody
1 łyżeczka cukru waniliowego
70 ml nalewki wiśniowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem, bita śmietana:
1 litr dobrze schłodzonej śmietany kremówki 36 %
1-2 łyżki cukru pudru
1-2 łyżki cukru waniliowego
Inne:
starta gorzka czekolada
wiśnie w zalewie lub z nalewki
Przygotowanie:
Ciasto:
Czekoladę rozpuścić w misce nad gotującą się wodą, odstawić do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na puch. Dodać żółtka, jeden po drugim, za każdym razem dobrze miksując. Wymieszać z rozpuszczoną, ostudzoną gorzką czekoladą, a następnie z ekstraktem waniliowym. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do masy z czekoladą przesiać wymieszaną mąkę.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i połączyć z ciastem, bardzo delikatnie. Przełożyć do formy o średnicy 24-25 cm i piec w 180 stopniach C przez ok 45-50 minut.
Rada: Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdź patyczkiem do szaszłyków czy jest już upieczone. Otwórz piekarnik, włóż patyczek w ciasto i wyjmij, jeśli jest suchy to ciasto jest gotowe:)
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę w celu wystudzenia i już ostudzone pokroić na 3 krążki.
Mrożone wiśnie umieścić w garnku o grubszym dnie, dolać do nich wody i osłodzić cukrem białym i cukrem waniliowym. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z nalewką wiśniową i 4 łyżkami wody, całość wlać do gorących wiśni i szybko wymieszać, zbierając wiśnie z boku garnka do środka tak, żeby się nie rozwalały. Gotować ok. 3-5 minut. Zdjąć z ognia odstawić do wystudzenia.
Bita śmietana:
Śmietankę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie ubić na gęstą masę.
Końcowe przygotowanie:
Krążki ciasta nasączyć nalewką z wiśni.
Rada: Jeśli smak nalewki wiśniowej jest dla Ciebie zbyt ostry, możesz rozcieńczyć go wodą i sokiem z cytryny, lub zastąpić innym ponczem.
Na krążek wyłożyć jedną część frużeliny wiśniowej i 1/3 bitej śmietany, przykryć drugim krążkiem. Wyłożyć na niego drugą część frużeliny i kolejną 1/3 śmietany, przykryć ostatnim, trzecim krążkiem ciasta. Tort obłożyć pozostałą bitą śmietaną, boki udekorować wiórkami z gorzkiej czekolady, a wierzch rozetami z wiśniami.
Tort odstawić na 24h.
Powodzenia!
To jedno z nielicznych ciast z kremem ,które jestem w stanie zjeść ;)
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie Ci wyszedł tort, bardzo smaczny , kilka razy już go robiłam:)
OdpowiedzUsuńprzepiękny!
OdpowiedzUsuńdałabym się pokroić za kawałeczek tego cuda:)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszedł :) Muszę przyznać, że jeszcze nie miałam okazji go próbować :)
OdpowiedzUsuńTen tort to moja klasyka. Ulubieniec, wytworny tort na wytworne okazje. Przepyszny:) Również Twój, pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńPiękny i na pewno pyszny. Jeśli chodzi o torty szybko się nimi zapycham, ale na kawałek tego mam wielką ochotę.
OdpowiedzUsuńPadam do twych nóżek... obłędnie wygląda ten tort! W cukierni takiego bym nie znalazła :)
OdpowiedzUsuńJuż sam wygląd powala na kolana .a co dopiero smak
OdpowiedzUsuńObłędne.... i tyle :)!
OdpowiedzUsuńTen tort wygląda rewelacyjnie! W ogóle oglądam bloga i jestem pod ogromnym wrażeniem :)
OdpowiedzUsuń