Kategorie

Pages

6 marca 2014

Muffiny czekoladowo-bananowe


" Muffiny bardzo czekoladowe z mocną nutą bananową. Skórka jest bardzo smaczna, lekko chrupka, natomiast środek zrównoważony, ani wilgotny, ani suchy. Gdzie nie gdzie pojawiają się kawałki bananów, które wzbogacają ich smak. Muffinki są łatwe i szybkie w wykonaniu."

Inspiracja:Nigella Lawson Kitchen: Recipes from the Heart of the Home

Muffiny czekoladowo-bananowe
12 muffinków

Składniki:
230 gram mąki pszennej
1 lekko czubata łyżeczka sody
3 bardzo czubate łyżki kakao
100 gram brązowego cukru
3 jajka
3 duże banany lub 5 małych
135 ml oleju
60 ml maślanki

Przygotowanie:
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
W jednej misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki: 
mąkę pszenną, sodę, kakao i cukier.
W drugiej zmiażdżyć banany za pomocą widelca, wybić do nich jajka i dolać olej oraz maślankę, wymieszać. Składniki suche dodać do mokrych, wymieszać. 

Rada: Suche składniki z mokrymi mieszaj krótko, tylko do ich wymiernego połączenia. Ciasto muffinkowe właśnie na tym polega, że jest krótko mieszane, przez co jego struktura jest taka przyjemna.

Piekarnik nastawić na 200 stopni C. z funkcją termoobiegu. Papilotki napełnić surowym ciastem do ich 3/4 wysokości, wstawić do piekarnika, piec 15-20 minut. 

Powodzenia!




8 komentarzy:

  1. Czekolada i banan są stworzone dla siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A dodatkowo są stworzone do wypieków:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Banany i czekolada, mniam, też planuję połączyć te smaki w niedługim czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, świetnie wyglądają i na pewno wspaniale smakują <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Zamawiam dostawę na sobotę do porannej kawy. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie Ci wyszły, bardzo lubię muffinki zawsze smakują dobrze. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne muffinki! Bardzo apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam te małe cudeńka! twoje są idealne! wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"