Kategorie

Pages

14 marca 2014

Kajzerki robione metoda spiralną


" Chrupiąca skórka, miękki, ale zwarty miąższ i do tego prawdziwe masło!
Kajzerki w spiralnym kształcie różnią się od tych tradycyjnych nie tylko wyglądem, ale i konsystencją upieczonego miąższu.
W przekroju każdej bułki widać jak ładnie utworzyły się spiralne kształty. Ten sam efekt uzyskamy robiąc śniadaniowe rogale, jeśli będziemy postępować według instrukcji."

Autor przepisu: bajaderka z forum cin cin


Kajzerki spiralne

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej typ 650
3/4 szklanki letniej wody
1 1/2 łyżeczki drożdży instant
1 1.2 łyżeczki soli
1 jajko
2 łyżki masła


Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać suche drożdże, letnią wodę, sól, jajko i masło. Wymieszać i zagnieść na zwarte ciasto. Wyrabiać przez 5 minut, odstawić do odpoczęcia na 10 minut i ponownie wyrabiać przez 5 minut.

Podpowiedź: Ciasto jest gęste, zwarte i sprężyste, delikatnie się lepi.

Miskę nasmarować oliwą, przełożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięta ciasto dzielić na porcje o wadze 90 gram- ok. 8-10 części. Z każdej uformować podłużny wałek o długości ok. 20-25 cm, zrobić pętelkę przez którą przewijać resztę wałka ruchem oplatającym.

Podpowiedź: instrukcję zdjęciową zamieściłam na FB Polish Country House Kitchen. 

Układać na blaszce, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok. 45-55 minut.
Piec przez 15-17 minut w 220 stopniach z funkcją pieczenia góra/dół. Po upieczeniu skórkę zwilżyć wodą.

Powodzenia!

11 komentarzy:

  1. rewelacyjnie wyglądają, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjnie wyglądają! Z chęcią wzięłabym kilka sztuk dla siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne bułeczki! aż chce się jeść:) na śniadanie w sam raz!

    OdpowiedzUsuń
  4. chyba nawet TAKIE wolę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż u mnie zapachniało Twoimi bułeczkami:))

    OdpowiedzUsuń
  6. apetyczne ,na śniadanko idealne !

    OdpowiedzUsuń
  7. Są piękne a ich wykonanie wydaje się być bardzo proste. Dzisiaj mam zamiar piec swój pierwszy chleb, jeśli spodoba mi się domowe pieczywo pewnie skorzystam z tego przepisu. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają cudownie, ja piekę tradycyjne kazjerki ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bułeczki przecudnej urody :)))

    OdpowiedzUsuń



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"