" Chrupiąca skórka, miękki, ale zwarty miąższ i do tego prawdziwe masło!
Kajzerki w spiralnym kształcie różnią się od tych tradycyjnych nie tylko wyglądem, ale i konsystencją upieczonego miąższu.
W przekroju każdej bułki widać jak ładnie utworzyły się spiralne kształty. Ten sam efekt uzyskamy robiąc śniadaniowe rogale, jeśli będziemy postępować według instrukcji."
Autor przepisu: bajaderka z forum cin cin
Kajzerki spiralne
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej typ 650
3/4 szklanki letniej wody
1 1/2 łyżeczki drożdży instant
1 1.2 łyżeczki soli
1 jajko
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać suche drożdże, letnią wodę, sól, jajko i masło. Wymieszać i zagnieść na zwarte ciasto. Wyrabiać przez 5 minut, odstawić do odpoczęcia na 10 minut i ponownie wyrabiać przez 5 minut.
Podpowiedź: Ciasto jest gęste, zwarte i sprężyste, delikatnie się lepi.
Miskę nasmarować oliwą, przełożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięta ciasto dzielić na porcje o wadze 90 gram- ok. 8-10 części. Z każdej uformować podłużny wałek o długości ok. 20-25 cm, zrobić pętelkę przez którą przewijać resztę wałka ruchem oplatającym.
Podpowiedź: instrukcję zdjęciową zamieściłam na FB Polish Country House Kitchen.
Układać na blaszce, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok. 45-55 minut.
Podpowiedź: instrukcję zdjęciową zamieściłam na FB Polish Country House Kitchen.
Układać na blaszce, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok. 45-55 minut.
Piec przez 15-17 minut w 220 stopniach z funkcją pieczenia góra/dół. Po upieczeniu skórkę zwilżyć wodą.
Powodzenia!
rewelacyjnie wyglądają, pycha:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wyglądają! Z chęcią wzięłabym kilka sztuk dla siebie :)
OdpowiedzUsuńśliczne bułeczki! aż chce się jeść:) na śniadanie w sam raz!
OdpowiedzUsuńchyba nawet TAKIE wolę ;)
OdpowiedzUsuńAż u mnie zapachniało Twoimi bułeczkami:))
OdpowiedzUsuńapetyczne ,na śniadanko idealne !
OdpowiedzUsuńSą piękne a ich wykonanie wydaje się być bardzo proste. Dzisiaj mam zamiar piec swój pierwszy chleb, jeśli spodoba mi się domowe pieczywo pewnie skorzystam z tego przepisu. :)
OdpowiedzUsuńO na pewno wypróbuję :)!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia ! ;D
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie, ja piekę tradycyjne kazjerki ;)
OdpowiedzUsuńBułeczki przecudnej urody :)))
OdpowiedzUsuń