" Nadziewane fetą pulpeciki to jedne z moich ulubionych, aromatyczne i bardzo smaczne :)
Pulpeciki nie są wcześniej smażone, surowe wkładam do sosu i w nim są gotowane.
W okresie letnim, kiedy pod nosem mam świeże pomidory, sos robię na ich bazie, jednak jeszcze o tej porze wykorzystuję mój przecier pomidorowy. Jeśli nie macie takiego domowego przecieru, zróbcie te danie z kupnym sosem/przecierem który zawiera min. 97 % pomidorów.
Pyszne"
Nadziewane fetą pulpeciki w sosie paprykowo-pomidorowym
porcja dla 4 os.
Składniki:
Pulpeciki:
250 gram mielonej wieprzowiny
250 gram mielonej wołowiny
duże jajko
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano i majeranku
natka pietruszki
natka pietruszki
2 łyżki kaszy manny
pieprz i sól do smaku
140 gram fety
Sos:
1 duża czerwona papryka
pół zielonej papryki
5 ząbków czosnku
2 łyżki oregano
1 łyżka majeranku
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
750 ml przecieru pomidorowego z kawałkami pomidorów
1 łyżka cukru
sól, pieprz do smaku
300 ml wody
100 ml mleka pełnotłustego
Przygotowanie:
Pulpeciki:
Mięso wieprzowe połączyć z mięsem wołowym, wbić jedno jajko, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, posiekaną natkę pietruszki, kaszę manną, sól i pieprz do smaku. Odstawić do lodówki na ok 20-30 minut. W tym czasie pokroić fetę w nie dużą kostkę. Z schłodzonego mięsa formować nie duże placki, na środek nałożyć kawałek fety i uformować pulpecika.
Sos:
Czosnek drobno posiekać i przesmażyć na maśle razem z oregano i majerankiem, dodać pokrojoną w paski czerwoną i zieloną paprykę oraz oliwę. Przesmażyć, dodać przecier pomidorowy, cukier, sól i pieprz, zagotować, wlać wodę, ponownie zagotować.
Do sosu dodawać po pulpeciku i gotować ok. 15-20 minut, w zależności od ich wielkości.
Podawać z makaronem lub ryżem.
Powodzenia!
Uwielbiam pulpety w takim sosikiu.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie! Ja też czasem robię z fetą, tylko takie większe kotlety i wszystkim w domu smakują:) Jak wspomniałaś o pomidorach, to aż zachciało mi się lata:)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, co za moc aromatów! ;)
OdpowiedzUsuńLubię pulpety, idealne danie na obiad. :)
OdpowiedzUsuńSuper pulpeciki! Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńOjoj, chętnie bym zjadła, bo uwielbiam wszelkiego rodzaju pulpeciki ;D
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Ja robię podobne z mięsem indyka....
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na inną wersję pulpetów :)
OdpowiedzUsuńPowiem tak foto bardzo przyciąga wzrok, i chciałoby się tę potrrawę zaraz spróbować. Cały smak dania zawdzięcza sos pomidorowy, zresztą bardzo wyszukany, do którego zawsze chętnie wykorzystuje przecier Pomidori, uzyskując naturalny, ale nie przesadzony smak. Palce lizać. Polecam.
OdpowiedzUsuń