Kategorie

Pages

19 marca 2014

Nadziewane fetą pulpeciki w sosie paprykowo-pomidorowym


" Nadziewane fetą pulpeciki to jedne z moich ulubionych, aromatyczne i bardzo smaczne :)
Pulpeciki nie są wcześniej smażone, surowe wkładam do sosu i w nim są gotowane.
W okresie letnim, kiedy pod nosem mam świeże pomidory, sos robię na ich bazie, jednak jeszcze o tej porze wykorzystuję mój przecier pomidorowy. Jeśli nie macie takiego domowego przecieru, zróbcie te danie z kupnym sosem/przecierem który zawiera min. 97 % pomidorów.
Pyszne"

Nadziewane fetą pulpeciki w sosie paprykowo-pomidorowym
porcja dla 4 os.

Składniki:
Pulpeciki:
250 gram mielonej wieprzowiny
250 gram mielonej wołowiny
duże jajko
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano i majeranku
natka pietruszki
2 łyżki kaszy manny
pieprz i sól do smaku
140 gram fety
Sos:
1 duża czerwona papryka
pół zielonej papryki
5 ząbków czosnku
2 łyżki oregano
1 łyżka majeranku
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
750 ml przecieru pomidorowego z kawałkami pomidorów
1 łyżka cukru
sól, pieprz do smaku
300 ml wody
100 ml mleka pełnotłustego

Przygotowanie:
Pulpeciki:
Mięso wieprzowe połączyć z mięsem wołowym, wbić jedno jajko, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, posiekaną natkę pietruszki, kaszę manną, sól i pieprz do smaku. Odstawić do lodówki na ok 20-30 minut. W tym czasie pokroić fetę w nie dużą kostkę. Z schłodzonego mięsa formować nie duże placki, na środek nałożyć kawałek fety i uformować pulpecika.
Sos:
Czosnek drobno posiekać i przesmażyć na maśle razem z oregano i majerankiem, dodać pokrojoną w paski czerwoną i zieloną paprykę oraz oliwę. Przesmażyć, dodać przecier pomidorowy, cukier, sól i pieprz, zagotować, wlać wodę, ponownie zagotować.
Do sosu dodawać po pulpeciku i gotować ok. 15-20 minut, w zależności od ich wielkości.
Podawać z makaronem lub ryżem.

Powodzenia!

9 komentarzy:

  1. Bardzo smaczne danie! Ja też czasem robię z fetą, tylko takie większe kotlety i wszystkim w domu smakują:) Jak wspomniałaś o pomidorach, to aż zachciało mi się lata:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie, co za moc aromatów! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię pulpety, idealne danie na obiad. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pulpeciki! Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojoj, chętnie bym zjadła, bo uwielbiam wszelkiego rodzaju pulpeciki ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe! Ja robię podobne z mięsem indyka....

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na inną wersję pulpetów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Powiem tak foto bardzo przyciąga wzrok, i chciałoby się tę potrrawę zaraz spróbować. Cały smak dania zawdzięcza sos pomidorowy, zresztą bardzo wyszukany, do którego zawsze chętnie wykorzystuje przecier Pomidori, uzyskując naturalny, ale nie przesadzony smak. Palce lizać. Polecam.

    OdpowiedzUsuń



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"