" Miałam ochotę na inny sernik niż zawsze. Myślałam, myślałam, już miałam robić czekoladowy, ale nabrałam ochotę na owocową nutę :) Wszystko miało być lekkie i smaczne, do samego końca nie wiedziałam czy wyjdzie taki jak go sobie wyobraziłam.
Sernik na spodzie z pełnoziarnistych ciasteczek, lekką masą serową o smaku waniliowym, karmelizowanymi słodko-kwaśnymi jabłkami i z chrupiącą owsianą kruszonką spełnił oczekiwania każdego domownika, nie tylko moje, co się rzadko zdarza. Mamy inne smaki, inną ochotę na słodkie w poszczególne dni, ale ten sernik podbił serce każdego. Został uznany za lepszy od tego sernika kajmakowego. "
Sernik na ziarnistym spodzie z karmelizowanymi jabłkami i owsianą kruszonką
tortownica 26 cm
Składniki:
spód:
350 gram pełnoziarnistych ciastek typu Digestive
70 gram rozpuszczonego masła
Warstwa serowa:
1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
250 gram serka waniliowego
200 gram jogurtu greckiego
100 gram cukru pudru
4 żółtka
1 jajko
3 łyżki ekstraktu waniliowego
2 łyżki waniliowego budyniu w proszku
szczypta soli
Karmelizowane jabłka
4 średniej wielkości jabłka "Reneta"
100 gram cukru
30 gram masła
Owsiana kruszonka:
250 gram mąki owsianej
125 gram masła
60 gram cukru brązowego
Przygotowanie:
Spód:
Masło roztopić w garnuszku lub mikrofali, odstawić do wystudzenia.
Ciasteczka wyłożyć do miski i rozkruszyć między palcami na bardzo drobne kawałki. Dodać do nich masło i delikatnie zagnieść. Wyłożyć nimi spód i boki tortownicy o średnicy 26 cm.
Karmelizowane jabłka:
Jabłka umyć, pokroić w kostkę.Patelnię ustawić na małym ogniu, a do niej wysypać cukier.Poczekać aż się rozpuści i delikatnie zrumieni, dodać masło, wymieszać, a następnie dodać pokrojone w kostkę jabłka. Jabłka ciągle trzeba mieszać i obtaczać w sosie karmelowym przez ok 5 minut. Zdjąć z ognia, odstawić do wystudzenia.
Piekarnik nastawić na 250 stopni C z funkcją pieczenia góra/dół.
Masa serowa:
Żółtka i jajko utrzeć na biały puch razem z cukrem pudrem i szczyptą soli. Pomału wmieszać do nich twaróg, serek waniliowy i jogurt grecki. Na samym końcu dodać budyń waniliowy i ekstrakt z wanilii.
Masę serową wyłożyć na spód z pełnoziarnistych ciastek.Na wierzchu rozłożyć karmelizowane jabłka.
Owsiana kruszonka:
Mąkę owsianą zagnieść razem z masłem i brązowym cukrem, a następnie delikatnie rozetrzeć między palcami na większe i mniejsze grudki. Kruszonką posypać wierzch sernika i wstawić go do nagrzanego piekarnika.
Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec 55 minut. Po tym czasie zmienić funkcję piekarnika na termoobieg z dolnym pieczeniem i piec jeszcze 20 minut. Piekarnik wyłączyć, a sernik zostawić w środku do całkowitego wystudzenia.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Powodzenia!
Ah ta kruszonka! Ona skradła moje serce :)
OdpowiedzUsuń2 smaki, które lubię w jednym:-) Czegóż chcieć więcej;-)
OdpowiedzUsuńWygląda mega pysznie, chętnie bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny przepis!
OdpowiedzUsuńJestem absolutnie zachwycona tym sernikiem! To najlepszy, najładniejszy i najbardziej zachęcający mnie (antyfana serników) do zrobienia przepis:))
OdpowiedzUsuńMniam, świetnie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńJakoś nie przepadam za sernikami, muszę mieć na sernik dużą ochotę żeby zjeść. :)
OdpowiedzUsuńA masz może jakiś sprawdzony i prosty przepis na szarlotkę?
Kocham serniki :D
OdpowiedzUsuńmm sernik, uwielbiam !!
OdpowiedzUsuńWezmę go pod uwagę w przygotowaniach do Wielkanocy. Brzmi smakowicie.
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje! Zapisuję przepis, chciałabym go spróbować :)
OdpowiedzUsuńTen sernik wygląda po prostu świetnie ! Ja osobiście uwielbiam takie ziarniste spody i kruszonki !
OdpowiedzUsuńTrafiłaś w moje gusta ;)