Kategorie

Pages

20 listopada 2015

Bagietka tradycyjna

"Nie ma nic bardziej domowego, ciepłego i przytulnego od zapachu świeżo wypiekanego pieczywa.
Chrupiąca skórka, idealny miąższ bagietek zachwyci nie jedną osobę. Z pewnością nie jest to przepis dla każdego, polecam go raczej osobą, które juz pracowały z ciastem chlebowym.
Zapach i smak z pewnością wynagrodzi czas włożony w przygotowanie tych tradycyjnych bagietek. Gorąco polecam!"
Recipe: Jeffrey Hamelman
Tradycyjna bagietka, przepis, studio meksyk, 


Bagietka tradycyjna


Składniki:
907 gram mąki chlebowej
689 gram wody
17 gram soli
3 gramy drożdży instant


Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy. Ciasto będzie dość luźne. Idealna temperatura ciasta powinna wynosić 24 stopnie C. Odstawić przykryte ściereczką na 3 godziny. Wyłożyć na blat/stolnicę i złożyć je trzy razy w odstępie 20 minut. Ponownie odstawić na 2 godziny.
Ciasto podzielić na porcje o wadze 350-450 gram. Wstępnie uformować zwykłe wałki, dać im chwilę odpocząć, a następnie uformować właściwy kształt bagietek. Każdą ułożyć złączeniem do góry, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę czasu w temperaturze 24 stopni C.
Piec w 240 stopniach C, do zrumienienia się skórki.

Powodzenia!



3 komentarze:

  1. przewspaniała! domowe pieczywo nie ma sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Shooting Cafe Casino | Shootercasino.com
    The Shooting Cafe Casino is the largest-ever gaming 바카라 floor and is 1xbet korean a fun gaming destination in the Northern hemisphere. From 제왕카지노 games like Blackjack and

    OdpowiedzUsuń



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"