" Nie będę obiektywna wypowiadając się na temat tego risotta, ponieważ kocham wszelkie jego odmiany. Ten aromat, kleistość/ lepkość ryżu i jego zwartość w środku każdego ziarenka. Risotto z grzybami jest bardzo aromatyczne z wyczuwalnym winem i ostrością parmezanu. Pyszne!"
Recipe&Photography: Justyna Pankowska
Risotto z grzybami
Składniki:
Bulion:
woda grzybowa pozostała po namaczaniu grzybów
ząbek czosnku
natka pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
3 szklanki wody
Risotto:
8 suszonych grzybów
800 ml bulionu
1 cebula
3 ząbki czosnku
masło/ olej
250 gram ryżu Arborio
110 ml białego wina
sól i pieprz
parmezan
Przygotowanie;
Grzyby zalać 1,5 szkl. przegotowanej, gorącej wody. Odstawić na min. 3h, a najlepiej na całą noc.
Grzyby odsączyć i odłożyć na bok, zaś pozostałą wodę grzybową przelać do garnka. Dodać 3 szklanki wody, czosnek, natkę pietruszki i oliwę, zagotować.
Risotto:
Cebulę pokroić w piórka, czosnek zmiażdżyć i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę, zeszklić. Dodać czosnek, chwile przesmażyć. Do cebuli i czosnku dodać masło, rozpuścić, a następnie dorzucić grzyby i ryż, wymieszać. Całość zalać białym winem i gotować do jego zredukowania. Zmniejszyć ogień do minimum i wlać do ryżu jedną wazową łyżkę bulionu, gotować do całkowitego wchłonięcia płynu, a następnie wlać kolejną. Proces powtarzać dotąd, aż ziarenka ryżu na zewnątrz będą kleiste, ale w środku lekko zwarte. Całość powinna trwać ok 20-22 minut. Zdjąć z ognia, dodać 2-3 łyżki masła i doprawić startym parmezanem oraz solą i pieprzem.
Powodzenia!
ale to risotto musiało być aromatyczne i pełne smaku!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń