" Gorące i duszne dni ani troszkę nie ustępują. Jedynie doszły mnie słuchy o lekkim ochłodzeniu od czwartku, ale czy to prawda? Wszystko wyjdzie w praniu.
Dziś sałatka obiadowa/kolacyjna, z sałatą lodową, ze szpinakiem i kurczakiem zrobionym na słodko-kwaśno. Lekka i smaczna:) "
Sałatka z słodko-kwaśnym kurczakiem
porcja dla 2 osób
Składniki:
250 gram piersi z kurczaka
1 łyżka oleju
1,5 łyżki ketchupu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka sherry
1 łyżeczka miodu
1,5 łyżki octu winnego
4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki soku z ananasa
300 gram szpinaku
100 gram ananasa
1 główka sałaty lodowej
1 czerwona papryka
50 gram parmezanu
100 gram ananasa
1 główka sałaty lodowej
1 czerwona papryka
50 gram parmezanu
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić w małe kawałki. Zalewę z ananasa wymieszać z sherry, octem winnym, sosem sojowym, ketchupem, miodem i koncentratem pomidorowym. Do tak przygotowanej marynaty włożyć mięso i wymieszać. Odstawić na min. 30 minut.Kurczaka oddzielić od zalewy. Zalewę zachować do sosu.
W woku/ na patelni rozgrzać oleju. Wrzucić mięso, ciągle mieszając smażyć ok 5 minut, na silnym ogniu.
Do kurczaka dodać sos i smażyć kolejne 3-4 minuty.
Na talerzu rozłożyć poszarpaną na mniejsze kawałki sałatę lodową, na niej troszkę kurczaka, szpinak, kurczaka, pokrojoną czerwoną paprykę i ananasa oraz ponownie szpinak. Na sam wierzch zetrzeć parmezan.
Powodzenia!
Do kurczaka dodać sos i smażyć kolejne 3-4 minuty.
Na talerzu rozłożyć poszarpaną na mniejsze kawałki sałatę lodową, na niej troszkę kurczaka, szpinak, kurczaka, pokrojoną czerwoną paprykę i ananasa oraz ponownie szpinak. Na sam wierzch zetrzeć parmezan.
Powodzenia!
Pyszniej się nie da.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńFajna ta sałatka :)
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne i cudne zdjęcia:-)
OdpowiedzUsuń