" Nie takie zwykłe te drożdżówki jak mogłoby się wydawać :) Szczerze pisząc, pierwszego dnia nikomu, aż tak bardzo nie smakowały, ot drożdżówka z serem i truskawką, ale na drugi dzień... Na drugi dzień były właśnie idealnie, wilgotniejsze, bardziej aromatyczne, bardzo smaczne! Zamroziłam parę na dwa dni, żeby sprawdzić jak się zachowują po rozmrożeniu. Nic, a nic nie tracą na smaku, a powiedziałabym, że nawet zyskują. Spróbujcie sami:) Swoją inspirację znalazłam na grupie na fb na której często się udzielam, tamte dziewczyny są niesamowite :* "
Drożdżówki z serkiem, z truskawkami i kruszonką
ok. 20 sztuk
Składniki:
Rozczyn:
25 gram świeżych drożdży
1 łyżka cukru
3 łyżki mąki
70 ml mleka
Ciasto właściwe:
550 gram mąki pszennej typ 450
zaczyn
330 ml mleka
200 gram cukru
3 żółtka
1 całe jajko
100 gram masła
3 łyżki oleju
szczypta soli
Masa serowa:
700 gram gęstego waniliowego serka
1-2 żółtka( w zależności od gęstości serka)
kruszonka:
200 gram masła
3/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru drobnego
300 gram truskawek
Przygotowanie:
Rozczyn:
Drożdże rozkruszyć do miski, zasypać cukrem i poczekać, aż się rozpuszczą. Dodać mąkę i mleko, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia ok. 15-20 minut.
Ciasto właściwe:
Żółtka i jedno całe jajko utrzeć z cukrem na gęsty krem. Mąkę wsypać do miski, dodać zaczyn, masę jajeczną, letnie mleko, wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto. Masło roztopić w garnuszku lub mikrofali, dodać do reszty składników razem z olejem i szczyptą soli. Ponownie wyrobić gładkie i zwarte ciasto, odchodzące od ręki. Przykryć miskę ściereczką i zostawić do podwojenia objętości na ok 1,5h.
Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Serek waniliowy wymieszać z żółtakami.
Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść i rozkruszyć między palcami.
Z wyrośniętego ciasta odrywać po nie dużym kawałku ciasta, obtaczać w mące i formować z niego kulę, którą następnie rozpłaszczyć. Każdy placek układać na blasze, nadziewać 3 łyżkami masy serowej i połówkami truskawek. Bułeczki odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok 20-25 minut. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Po tym czasie brzegi bułeczek posmarować rozbełtanym żółtkiem, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 25 minut do zrumieniania spodu i wierzchu.
Powodzenia!
Dostanę jedną? Uwielbiam takie bułki słodkie!
OdpowiedzUsuńWygladaja oblednie! Poprosze jedna buleczke :)
OdpowiedzUsuńMarzenie wezmę te zamrożone bardzo chętnie zwłaszcza że truskawki już się kończą. :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe!!! Prawdziwie letnie smaki!
OdpowiedzUsuńPiękne drożdżówki :)
OdpowiedzUsuń