"Świąteczny stół nie może obejść się bez makowca.
Standardowo w każdym roku jest to typowo tradycyjny makowiec, ręcznie zwijany z domową masą makową.
Krucho-drożdżowe ciasto jest przepyszne, bardziej maślane i mocniej chłonie zapach i smak masy makowej.
Uwielbiam makowce, a Wy?:)"
Krucho- drożdżowa strucla makowa
Makowiec świąteczny
Składniki:
Ciasto krucho-drożdżowe:
250 gram mąki pszennej
120 gram masła
120 gram masła
30 gram świeżych drożdży
Zmiana adresu bloga!
Tak! W końcu nastał ten dzień, że adres bloga uległ zmianie. Ten był założony w 2008 roku jak miałam 17 lat! Nazwa nijaka, adres nijaki, a teraz jest pięknie!
Pełen przepis pod nowym adresem:
Orgazmum
Ingredients for a dough:
250 g plain flour
2-3 Tbs sour cream
120 g butter
1 egg yolk
1 egg
30 g fresh yeast or 15 g dry yeast
2 Tbs powdered sugar
1/2 tsp salt
seeds from 1/3 vanilla pod or 1 tsp vanilla paste
Piękna, mam na taką w tym roku ochotę, liczę, że dłużej zachowa świeżość niż tradycyjna drożdżowa ;-)
OdpowiedzUsuńStanowczo dłużej :) Zrobiłam raz z typowo drożdżowym i to niestety nie było to co trza. Na krucho- drożdżowym z pewnością się nie zawiedziesz !
UsuńA może się w tym roku skusić na tą wersję? :)
OdpowiedzUsuńGrzechu warta :)
Usuńa z gotowej masy makowej bedzie ok,czy raczej nie za bardzo?
OdpowiedzUsuńUjdzie w tłoku :)
UsuńSkorzystaj z tej masy podrasowanej dodatkami : http://shiralkucharzy.blogspot.com/2015/12/ekspresowy-makowiec-na-kruchym-ciescie.html?showComment=1450792556923#c6089272061347965848
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń