Kategorie

Pages

6 sierpnia 2015

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

"Pomidorówka jest taką zupą o której nie trzeba wiele pisać. Każdy ma swoją ulubioną i najwspanialszą, ale może spróbujecie także i mojej wersji?
P.S. Moja pomidorowa jest z ryżem, wiem, że nie każdy lubi, dlatego przepis zamieszczam bez jego dodatku. "

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Składniki:
1 duża cebula czosnkowa
1 1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
300 ml bulionu
2 kg obranych ze skórki i z usuniętymi gniazdami pomidorów
cukier, ocet balsamiczny
natka pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie:
Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na maśle, po czym dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać pomidory, poddusić. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Do pomidorów wlać bulion gotować ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i wyregulować kwaśność zupy octem balsamicznym (odrobiną). Zmiksować za pomocą ręcznego blendera. Ten etap robię dość nie dbale, lubię kawałki pomidorów w zupie. 
Podawać z natką pietruszki, kleksem śmietany i bagietką parmezanową/ czosnkową.

Powodzenia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"