"Cudowne danie makaronowe zapiekane w piekarniku, bez dodatku mięsa. Bardzo wyraziste w smaku, kremowe i rześkie. Przepyszne. Przygotowanie zajmuje troszkę czasu, ale aż pewnością ta zapiekanka jest tego warta!"
Cannelloni ze szpinakiem w sosie pomidorowym z beszamel
6-8 porcji
Składniki:
420 gram makaronu do cannelloni
Sos pomidorowy:
450 gram (1 puszka) całych pomidorów w puszce
400 ml passaty(przecieru pomidorowego)
15-18 świeżych listków bazylii
Nadzienie:
250 gram ricotty
300 gram serka typu włoskiego
170 gram rozmrożonego szpinaku
150 gram roszponki
1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
80 gram parmezanu
sól i świeżo zmielony pieprz
Sos Beszamelowy
100 gram masła
100 gram mąki
1 litr chłodnego mleka
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
Sos pomidorowy:
Passatę i pomidory z puszki przeleć do miski i wrzucić listki bazylii. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok.
Nadzienie:
W misce połączyć ze sobą ricottę i serek typu włoskiego. Roszponkę posiekać, szpinak odcisnąć z nadmiaru wody. Do ricotty dodać wszystkie pozostałe składniki nadzienia, przyprawić sola oraz pieprzem, wymieszać. Schłodzić w lodówce.
Sos Beszamelowy:
Masło roztopić w dużym rondlu. Rozprowadzić z mąką i podgrzewać do lekkiego zbrązowienia. Stopniowo dodawać zimne mleko, non stop mieszając trzepaczką. Zmniejszyć ogień i gotować do zgęstnienia-ok. 8-10 minut, nie przestając ubijać. Doprawić świeżą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawić na bok do lekkiego przestudzenia.
Makaron nafaszerować schłodzonym nadzieniem. Do naczynia o wymiarach 20x30 wlać 1/3 sosu beszamelowego, równo go rozprowadzić. Na sosie ułożyć warstwę cannelloni. Posmarować połową przygotowanego sosu pomidorowego i kolejną część sosu beszamel. Ułożyć drugą warstwę cannelloni, pokryć warstwą sosu pomidorowego. Na wierzchu równomiernie rozprowadzić pozostała część sosu beszamelowego. Posypać parmezanem. Naczynie wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 40-45 minut do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika, odstawić na parę minut i podzielić na porcję.
Powodzenia!!!
Mmmm, oj ale mi smaku narobiłaś! Uwielbiam włoską kuchnię a zwłaszcza właśnie dania z makaronem. A Twoja wersja wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Lubię takie Dania zawsze się udają i maja wspaniały smak Niebo e gębie 😊 Pozdrawiam😍
OdpowiedzUsuń