Kategorie

Pages

22 października 2014

Leniwe- przepis podstawowy


" Przepis z tych podstawowych, który może być bazą do dalszych modyfikacji :) 
Moje leniwe są bardzo serowe, długo sprawdzałam jakie proporcje będą najlepsze. Ciasto samo w sobie może i nie jest najprzyjemniejsze, bo momentami lubi się lepić. Mimo to, dzięki swojej lekkości i dużej zawartości sera leniwe wychodzą bardzo smaczne!Moje pyszności podałam z masełkiem i brązowym cukrem, mąż dodatkowo posypał swoje cynamonem:) Świetnie smakują takie odsmażane na drugi dzień."
Recipe&Photography: Justyna Pankowska

Leniwe:
porcja dla 4 os.

Składniki:
450 gram mąki pszennej + do podsypania stolnicy
800 gram sera białego półtłustego
1 jajko
2 łyżki cukru waniliowego
4 łyżki zwykłego cukru
szczypta soli

Przygotowanie:
Ser rozkruszyć dłońmi na grudki, wybić do niego jajko, dodać cukier waniliowy i zwykły,mąkę i szczyptę soli. Zagnieść zwarte, ale lepiące się do rąk ciasto. Podzielić na 3 części i z każdej uformować wałek na podsypanej mąką stolnicy. Od wałka odciąć w miarę równe, skośne kawałki ciasta. Pierwszą partię leniwych wrzucić do gotującej się, osolonej wody, gotować do wypłynięcia na wierzch. Tak samo postąpić z resztą.

Powodzenia!

3 komentarze:

  1. Tak bardzo je lubię. Od przedszkola, gdzie podawane były z dodatkiem bułki tartej na maśle z odrobiną cukru i tartą marchewką. Do dziś się nimi zajadam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj z z tartą bułeczką to dopiero przepyszna rozpusta :)))

      Usuń



"Jedzenie smakuje znacznie lepiej, gdy dzielisz się nim z bliskimi"